Antall vaksineleveranser til verdens fattigste land har gått opp den siste måneden, men det er fortsatt stor mangel på doser.
Særlig på det afrikanske kontinentet, der en tidel av befolkningen er fullvaksinert, sliter helsemyndigheter med anskaffelsene. Kontinentet importerer 99 prosent av vaksinene sine fra andre land.
Et nytt samarbeid mellom Cepi og Institut Pasteur i Dakar, Senegal, skal prøve å få opp den afrikanske vaksineproduksjonen. De to organisasjonene har skrevet under en intensjonsavtale om å oppskalere instituttets Madiba-prosjekt. Det er et regionalt produksjonssenter som er under oppbygning, og som vil kunne begynne å produsere vaksiner til sommeren.
– Afrika er ennå i en akutt fase av pandemien, og vi er fast bestemt på å gjøre vårt for å motvirke vaksineulikheten som dessverre fortsatt eksisterer, sier Amadou Sall, direktør for Institut Pasteur i en pressemelding.
– Vi har også en større visjon om å utvide og lage nye vaksiner for flere sykdommer som fortsetter å true folkehelsen på kontinentet, uttaler Sall, som sier han vil utvikle vaksiner «i Afrika, for Afrika».
Ny teknologi for enklere distribusjon
Pasteur-instituttet i Dakar har fra før inngått en intensjonsavtale med det tyske legemiddelselskapet BioNTech, som produserer Pfizer-vaksinen.
Avtalen går ut på at selskapet overfører oppskrift til produksjonssenteret, som så vil kunne utvikle vaksine mot covid-19 med mRNA-teknologi. De første dosene vil kunne være klare i juli 2022, og etter hvert vil senteret produsere 300 millioner hvert år.
Dosene skal fylles opp i sterile plastposer, lignende intravenøsposer, i stedet for de tradisjonelle hetteglassene. Posene kan romme 200 doser hver, og på den måten være enklere å oppbevare og transportere. Ettersom de er mindre og lettere, vil de legge mindre press på kuldekjeden. Dette er en ny måte å distribuere koronavaksinen på, laget spesielt for situasjoner der ressursene er knappe. Løsningen er utviklet av det amerikanske selskapet MedInstill/INTACT Solutions, som Cepi har støttet siden mars 2020. Vaksinekoalisjonen skal også følge opp bruken av den nye løsningen i Senegal.
– Det er tydelig at ytterlig, globalt distribuert produksjonskapasitet trengs for å redusere verdens avhengighet av noen få land for å få tak i vaksinen. Jeg priser Pasteur-instituttet for sine raske framskritt mot dette målet, sier leder i Cepi, Richard Hatchett, i pressemeldingen.
– Jeg ser fram til å støtte deres arbeid for å etablere et produksjonssenter for vaksiner i Afrika.
Flere vaksineprodusenter på vei
Verdens helseorganisasjon har satt mål om at alle land skal ha vaksinert 70 prosent av sin befolkning innen juni 2022. Samtidig anslår de at afrikanske land samlet ikke vil komme dit før august 2024 om tempoet går som nå.
Økt vaksineproduksjon er en av faktorene som kan få opp farten.
Nå er Senegal et av seks land i Afrika som har avtaler med legemiddelselskaper om å utvikle koronavaksine, eller som allerede er i gang med produksjon. De andre fem er Sør-Afrika, Rwanda, Marokko, Algerie og Egypt.
Pasteur-instituttet i Dakar vil også kunne bruke mRNA-teknologien til å lage vaksiner mot andre sykdommer som er relevante i regionen. Disse prosessene vil det også være aktuelt for Cepi å støtte. Samarbeidet mellom den globale vaksinekoalisjonen og Institut Pasteur i Senegal er en del av Africa Centers for Disease Control and Prevention sitt partnerskap for vaksineproduksjon.
– Den afrikanske unionen og Africa CDC ønsker dette historiske samarbeidet velkommen, og støtter det sterkt. Det vil fremme vaksineproduksjon i Afrika og være med å sikre kontinentets helsesikkerhet, sier John Nkengasong, leder i Africa CDC, i pressemeldingen.