Honduras første kvinnelige president Xiomara Castro vinker til folkemassene mens hun er på vei til innsettelsesermonien. Ved hennes side er ektfellen, Mel Zelaya, som var president i Honduras fra 2006 til 2009. Foto: Seth Sidney Berry/NTB. 

Honduras har fått sin første kvinnelige president

Venstreorienterte Xiomara Castro er tatt i ed som Honduras' første kvinnelige president.

"To hundre år har gått siden vår uavhengighet ble proklamert. Vi bryter lenker og vi bryter tradisjoner," sa Castro i sin innsettelsestale.

Ved valget fikk Castro 1,7 millioner stemmer, det vil si rundt 51 prosent av stemmene. Det er det største antallet stemmer i landets historie, noe de fleste observatører mener er et klart tegn på folkets ønske om  på endring.

Og det er ikke så rart at folk vil ha forandringer: Honduras er det fattigste landet i Latin-Amerika og sliter også med vold og korrupsjon.

Castros løfte om å forsøke å gjøre noen med det systematiske grunnene til fattigdom, inkludert økonomisk usikkerhet, ulikhet, korrupsjon og vold – noen av hovedårsakene til migrasjon til nord – er ikke bare populær blant velgerne, men har gjort henne til en attraktiv alliert for USAs president Joe Bidens administrasjon, skriver CNN.

USAs visepresident Kamala Harris var da også tilstede ved innsettelsen. Norges ambassadør i Mexico, Raghnhild Immerslund, var også på plass. 

Castro (62) ble tatt i ed etter at hun tilsynelatende har løst en konflikt som førte til et internt opprør i hennes eget parti.

På seremonien deltok også Luis Redondo, som Castro ønsker skal bli president i nasjonalforsamlingen. Opprøret i partiet Libre skyldes nettopp hvem som skal ha det viktige vervet.

Forventningene til at Castro er skyhøye, men det er fortsatt usikkert om hun vil få den støtten i nasjonalforsamlingen som hun trenger for å gjennomføre sin politikk.

Etterv at hun vant valget 28. november var  lettelsen over at avviklingen gikk relativt problemfritt, og over at hun vant en relativt klar seier. Siden da har imidlertid konflikten om hvem som skal lede nasjonalforsamlingen, ført til frykt for politisk lammelse i en situasjon der Castro trenger å komme raskt i gang for å løse noen av Honduras' mange problemer.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 28.01.2022 07:13:43 Sist oppdatert: 28.01.2022 07:13:43