Det er mandag ettermiddag. Gatene i Yaoundé er smekkfulle av folk med supporterutstyr: Svettebånd, plasthjelmer, fotballtrøyer, flagg, vuvuzelaer – i Kameruns røde, grønne og gule farger.
Vertslandet tar imot Komorerne til åttendedelsfinalen i Afrikamesterskapet i fotball, og allerede tre timer før kampstart preges gatene av kamprop og seiershungrige folkemengder.
Veldig mange mennesker er på vei mot stadion.
Og, omtrent fem hundre meter før stadionportene transformeres festen til kaotisk trengsel, i en blanding av sterke følelser og manglende sikkerhetsstruktur. Politiets sperringer kan ikke holde folk tilbake, vaktene må gi tapt. Menneskemengden har kommet seg forbi de første sperringene og sprinter videre mot neste sikkerhetssjekk.
Politiets forsøk på å stoppe dem er til ingen nytte. Forvirringen foran stadion er total.
Ingen vet hvordan de kommer inn på stadion. Hvilke porter er åpne? Hvordan kommer man til den nordlige inngangen?
En gruppe supportere blir presset sammen i en lomme foran stadion, men kan ikke komme videre. Hva nå?
Ved små bord med hvite duker sitter helsepersonell og skal sjekke at de mange tilskuerne tar koronatest, men forgjeves. Ingen ofrer dem et blikk, når supportene flyr forbi i alle retninger. Når det ser ut til å ha blitt en liten åpning i sperringene, trekkes folkemengden spontant i den retning.
Det er første gang på 50 år at Kamerun er vertsland for Afrikamesterskapet, og «alle» vil ha en bit av kaken.
Jeg er heldig og har akkreditering. Jeg vifter mitt privilegium over hodet og blir møtt av en kvinnelig politibetjent, som tar et fast grep om armen min og fører meg mot strømmen, vekk fra klaustrofobien og forbi desperate tilskuere. De vifter billettene sine i lufta i frustrasjon over at det virker som om billettene ikke gir adgang til sluttspillets hittil største kamp.
Ved VIP- og medieinngangen er ikke kaoset like heftig, men en politimann og en kvinnelig militær svetter godt, der de står bak et gjerde og forsøker å finne ut hvem de skal slippe inn på stadion. Av koronahensyn er kapasiteten redusert til 80 prosent, så det er ikke fritt fram for alle.
Med spisse albuer, og god hjelp av militærkvinnen, lykkes jeg med å komme gjennom porten, så jeg kan snike meg inn i mediesonen for å dekke Kameruns fotballfest.
I mediesenteret er journalister og pressefolk ikke klar over hva som skjer utenfor stadion. De fleste journalistene har ankommet mer enn tre timer før kampstart, og nyter sin kaffe i rolige og avkjølte lokaler.
Stemningen står i tribunetaket på Kameruns største stadion, når vertslagets Karl Toko Ekambi scorer det første målet etter 29 minutter. Når Kameruns stjernespiller Vincent Aboubakar øker ledelsen til 2 - 0 i syttiende minutt, er folk ekstatiske.
Olembé stadion – eller Paul Biya Stadium, oppkalt etter Kameruns president – er med sin kapasitet på 60 000 tilskuere Afrikas niende største. På grunn av koronarestriksjoner er det begrensninger på antall tilskuere under Afrikamesterskapet, men stemningen var likevel til å ta og føle på da Kameruns stjernespiss Vincent Aboubakar satte inn Kameruns andre mål i sluttspillkampen mot Komorene igår.
Det er først etter kampen – som Kamerun for øvrig vinner 2-1 – at folk blir klar over hva som har foregått rett utenfor.
Kameruns seier og de etterfølgende pressekonferanser blir fort glemt. Ute foran stadion går rykter om at minst åtte mennesker har mistet livet i bestrebelsene på å få et glimt av Vincent Aboubakar, Eric Chopo-Moting og de øvrige kamerunske stjernespillerne. Kort tid etter blir ryktene bekreftet.
Rene Emmanuel Sadi, en talsmann fra Kameruns regjering, bekrefter at åtte mennesker er blitt trampet ihjel, at 38 er såret. To gutter, på åtte og 14 år, er blant de døde. Sju ble alvorlig skadet.
Patrice Motsepe, president i Det afrikanske fotballforbundet (CAF), under pressekonferansen etter den tragiske hendelsen i Kameruns hovedstad Yaoundé. Foto: Muzi Ntombela / Sports Inc. / NTB
Men fotballfesten fortsetter, dog med litt mindre glasur på kaken. Mens vi dagen derpå prøver å forstå den tragiske hendelsen, hvordan det kunne skje, hasteinnkaller Det Afrikanske Fotballforbundet til pressekonferanse.
En inngangsport, som av ukjente årsaker var stengt, forårsaket trengselen som kostet åtte mennesker livet, 38 ble skadd, opplyser Patrice Motsepe, president i Det afrikanske fotballforbundet (CAF).
– Porten skulle vært åpen. Om den hadde vært det, kunne publikum bare gått gjennom, men av uforklarlige årsaker var den stengt, sa Motsepe.
– Nå sitter vi her og må forklare tap av menneskeliv. Hvem stengte porten? Hvem hadde ansvar for å holde den åpen?
I en foreløpig rapport fra Kameruns helsemyndigheter står det, ifølge NTB, at en av de døde var et barn. Det var også to kvinner i 30-årene og fire menn i 30-årene. Den åttendes alder er ukjent fordi familien tok hånd om kroppen før vedkommendes identitet kunne fastslås.
Kameruns president Paul Biya har beordret full gransking.
Som følge av tragedien er søndagens kvartfinale i Yaoundé flyttet fra Olembé stadion til Ahmadou Ahidjo stadion.
Kamerun er rammet av en tragedie som kaster mørke skygger over Afrikamesterskapet. – Laget er i dyp sorg etter den tragiske hendelsen på Olembe stadion, heter det fra Kameruns kaptein, Vincent Aboubakar.
Og CAF-president Patrice Motsepe, framholdt for den afrikanske pressen at sluttspillet fortsetter som planlagt.
Ett minutts stillhet blir gjort obligatorisk før de gjenstående kampene i mesterskapet.
Men fotballfesten fortsetter.